Banedanmark Headquarters

Railway company offices by the train tracks

For Banedanmark’s new headquarters in Ringsted, the vision was to create an attractive, functional and flexible office and education building. The building is placed with respect to the city scale and local architecture, all the while being a characterful landmark right by the train tracks.

 

The Public Private Partnership (PPP) competition was made in collaboration with MT Højgaard and DEAS and the proposed offer included both the design, construction and maintenance of the building over a 20-year period. The project includes offices, canteen and a meeting center, as well as educational facilities intended for all Banedanmark’s 2400 employees.  

The building is broken into several volumes, to correspond with the scale of the city around. The interior is organized accordingly - many small to medium size office spaces create a flexible working environment that calls for movement, collaboration and spontaneous meetings. Each office floor has central "cafés" for breaks, casual meetings and communication across departments; resulting in a dynamic and creative workplace.

The facade is built with red brick in three nuances - referencing Ringsted's old architecture. The brick pattern, with motives from the train tracks, creates a dynamic movement inspired by the visual effects one experiences looking out the window while traveling by train.

Location
Client
Year
Typology
Construction costs
Size
Collaborators 
Status
Ringsted, Denmark
Banedanmark, BYGST
2017-2018
Offices, headquarters, educational facility
120 mill DKK
8.790 m2
MT Højgaard, DEAS
Competition proposal

NORD Architects A/S  - Hejrevej 37, 2. - 2400 Copenhagen NV Denmark  +45 3369 0908