Fjelltun School

A dynamic teaching environment

built in CLT wood

How to implement a new school in a Norwegian village in a beautiful landscape setting? We sought inspiration in the traditional Norwegian building methods. Often a vertical shift is made in the base of a building to integrate the building and terrain. This is how the landscape merges with the building, creating a linear structure that merge functional needs, terrain and building into one consistent structure. We designed this competition proposal in the same way, with the common functions and creative learning meeting the landscape in the base, and classrooms placed on top.

 The vertical organization opens up for new pedagogical possibilities, with a varietyof flexible learning spaces and possibility for outdoor learning and exploration in

connection to the classrooms.  

 

With a focus on daylight, the learning spaces are reflected in the façade. The façade becomes an active part of the building with sitting niches and balconies, creating spaces for activities from “contemplation” to “active play and learning”.

 

The rational building volume makes perfect conditions for the use of prefabricated CLT- elements. Resulting in a school where the choice of materials and focus on sustainability, is a withstanding statement, bringing a better inner climate, and therefore a better environment for learning.   

Location
Client
Year
Typology
Size
Construction costs
Collaborators 
Status
Jørpeland, Norway
Strand Municipality
2019
Elementary school
10.800m2 
320 mill NOK
3RW Arkitekter
Competition proposal

NORD Architects A/S  - Hejrevej 37, 2. - 2400 Copenhagen NV Denmark  +45 3369 0908