Villa Wood

A mix of tradition and innovation points towards a more sustainable way of building

 

The open spaces in the house, living room on the upper floor and kitchen living room are facing southwest and enjoy ample daylight. Bedrooms are located to the north and east.

 

Vertically the house is partially open where the stairs come up through the floors and natural ventilation is created. Fresh air intake takes place through openable windows and is pulled out through the skylights. In winter, the house is heated with the help of a heat exchanger, as well as underfloor heating on all floors. Passive solar heating occurs when the sunlight shines into the large open spaces to the south and west.

Partner Morten Rask Gregersen's private house, built in Brønshøj, is both a private residence and an exploration for NORD Architects of new materials, typology and construction techniques that can be used in future projects. The interesting thing about the house is in particular the sustainable massive wood elements, CLT, which is the primary material. Incidentally, the building is designed for separation, ie. the materials can be separated according to the life of the house and recycled.

 

The house is composed of two floors and a high basement. The living room and 1st floor are built in massive wood elements. The elements are finished with lye, giving the whole house a light and natural look. The exterior of the building is covered with charred douglas pine done in the Japanese Shou sugi ban method, were the wood is charred to give it low mainenence and to protect the wood . 

The assemblage of the CNC cut massive wood elements are rapid and very precise.

Location
Client
Year
Typology
Construction costs
Size
Collaborators 
Status
Brønshøj, Copenhagen
-
2016-19
Villa
-
180 m2
-
Built

NORD Architects A/S  - Hejrevej 37, 2. - 2400 Copenhagen NV Denmark  +45 3369 0908