Villa Wood

Villa Wood

A mix of tradition and innovation points towards a more sustainable way of building

 

The open spaces in the house, living room on the upper floor and kitchen living room are facing southwest and enjoy ample daylight. Bedrooms are located to the north and east.

 

Vertically the house is partially open where the stairs come up through the floors and natural ventilation is created. Fresh air intake takes place through openable windows and is pulled out through the skylights. In winter, the house is heated with the help of a heat exchanger, as well as underfloor heating on all floors. Passive solar heating occurs when the sunlight shines into the large open spaces to the south and west.

Partner Morten Rask Gregersen's private house, built in Brønshøj, is both a private residence and an exploration for NORD Architects of new materials, typology and construction techniques that can be used in future projects. The interesting thing about the house is in particular the sustainable massive wood elements, CLT, which is the primary material. Incidentally, the building is designed for separation, ie. the materials can be separated according to the life of the house and recycled.

 

The house is composed of two floors and a high basement. The living room and 1st floor are built in massive wood elements. The elements are finished with lye, giving the whole house a light and natural look. The exterior of the building is covered with charred douglas pine done in the Japanese Shou sugi ban method, were the wood is charred to give it low mainenence and to protect the wood . 

astrupvej10_homepage.jpg
astrupvej_GIF.gif

The assemblage of the CNC cut massive wood elements are rapid and very precise.

astrupvej11.jpg
astrupvej11.jpg
68_011_Astrupvej_041_L.jpg
273 (4).JPG
189 (3).JPG
261 (4).JPG
177.JPG
astrupvej13.jpg
68_011_Astrupvej_020_L.jpg
Location
Client
Year
Typology

Size
Status
Brønshøj, Copenhagen
Private
2016-19

Villa
180 m2
Built